Wat is genetische manipulatie

Genetische manipulatie is over het algemeen een breed begrip. Genetische manipulatie wordt namelijk de laatste jaren steeds meer toegepast. Maar een van de grootste stappen die gezet zijn op het gebied van genetische manipulatie is op het gebied van voeding. Daar is de afgelopen jaren dan ook flink wat om te doen geweest. De wildste verhalen gaan in het rond over genetisch gemanipuleerd voedsel maar wat is genetische manipulatie nu werkelijk? En hoe gaat dit in zijn werk?

Het DNA

Genetische manipulatie kan alleen plaatsvinden in het DNA. Genetische manipulatie bij mensen staat in de kinderschoenen. Er is veel weerstand vanuit de wereldbevolking vanwege de lange termijn risico's maar wetenschappers blijven bezig met het genetisch manipuleren van het DNA in de hoop dat ernstige ziektes zoals bijvoorbeeld kanker genezen kunnen worden. Met voedsel is de afgelopen decennia ook geëxperimenteerd op het gebied van genetische manipulatie. Dit had in beginsel als doel om de landbouw te vergemakkelijk en groente en fruit minder kwetsbaar te laten worden voor ziekten. Zo is het met genetische manipulatie bijvoorbeeld mogelijk om groente zoals tomaten sneller te laten rijpen.

Genetisch gemanipuleerde voeding

Er is heel veel onrust over het genetische gemanipuleerde voedsel zoals groente en fruit. Het feit dat groenten en fruit genetisch gemanipuleerd worden leidt tot veel weerstand en het is voer voor complotdenkers die van mening zijn dat er met het voedsel gemanipuleerd wordt omdat de elite de bevolking ziek wil maken of nog erger.

In de werkelijkheid is het echter zo dat wetenschappelijk onderzoek aan heeft getoond dat de volksgezondheid absoluut geen gevaar loopt doordat gewassen genetisch gemanipuleerd zijn. Er is geen sprake van vitamine of mineralen afbraak en er ontstaan ook geen chemische schadelijke processen voor het menselijk lichaam door het genetisch manipuleren.

Genetisch gemanipuleerd heeft een grote toekomst voor zich. Zeker nu met de discussie rondom het verduurzamen en verminderen van de CO2 uitstoot en het toenemen van de wereldbevolking, kan genetische manipulatie in de toekomst nog wel eens de toekomst veiligstellen voor de komende generaties.

Door het genetisch manipuleren het voedsel kunnen gewassen beter beschermd worden tegen ziektes en zijn er hopelijk in de toekomst minder bestrijdingsmiddelen nodig.