Welke vitaminen zijn onmisbaar

Het menselijke lichaam kan niet zonder vitamines en mineralen. Om je lichaam gezond te houden is het belangrijk dat je alles binnenkrijgt wat je nodig hebt. Vitaminetekorten kunnen tot vervelende gezondheidsklachten leiden maar er zijn zelfs bepaalde vitamines die gevaarlijk kunnen zijn voor je wanneer je daar tekorten van hebt. Het is dus belangrijk om wel enigszins kennis te krijgen van de verschillende soorten vitamines die er zijn en welke functie zij hebben in het lichaam.

De werking van vitamines

Het menselijke lichaam is ontzettend geniaal want het menselijke lichaam weet precies hoe het zich in balans moet houden. Veel processen in je lichaam vinden automatisch plaats, zoals de hersenen die jouw ademhaling, bloeddruk en hartslag volledig zelf reguleren. Processen waar jij je dus helemaal niet mee hoeft te bemoeien.

Maar waar je je wel mee moet bemoeien is ervoor zorgen dat je lichaam alles binnenkrijgt wat het nodig heeft. Je lichaam heeft vitamines en mineralen nodig zoals zink, ijzer, vitamine A, B, C en nog vele andere soorten vitamines en mineralen. Als je bepaalde vitamines te weinig binnenkrijgt dan kan dit zelfs leiden tot gevaarlijke situaties.

Vitamine C

Vitamine C is erg belangrijk voor de weerstand maar ook voor de opname van B12 en ijzer in het lichaam. Te weinig vitamine C kan in extreme gevallen leiden tot scheurbuik. Dit was honderd jaar geleden een ziekte waar veel mensen nog aan overleden. Nu zul je niet snel overlijden als je een weekje geen fruit of groente eet maar je kunt dus wel serieus ziek worden bij een tekort.

Het goede nieuws is dat vitamine C heel makkelijk door het lichaam wordt opgenomen. Als je geen fruiteter bent kun je bijvoorbeeld bruistabletten kopen om vitamine C in je lichaam aan te vullen.

Vitamine B12

Een hele belangrijke vitamine voor je lichaam is vitamine B12. Dit is een vitamine die zorgt voor een goede werking van het zenuwstelsel en aanmaak van het bloed. Ook is vitamine B12 een belangrijke vitamine die ervoor zorgt dat er ijzer aangemaakt kan worden in je bloed. Ook wel hemoglobine genoemd. Als je een tekort hebt aan ijzer dan noemt met dit bloedarmoede.

Wanneer je bloedarmoede hebt, heb je te weinig rode bloedcellen in je lijf. Bij bloedarmoede functioneer je niet lekker. Je bent vaak moe, je ziet er bleek uit en in extreme gevallen kun je ook last krijgen van hartkloppingen en benauwdheid. Dit omdat rode bloedcellen zuurstof transporteren door het lichaam.

Alle vitamines zijn belangrijk

Uiteindelijk zijn dit maar twee voorbeelden van alle vitamines die het menselijke lichaam nodig heeft want alle vitamines dienen in het menselijke lichaam in balans te zijn. Als een bepaalde vitamine mist of tekort komt dan heeft dit altijd gevolgen voor het lichaam.