Gezonde vitaminen en mineralen uit voeding halen

Een gezonde leefstijl is belangrijk voor ieder mens. Voeding speelt daarin de hoofdrol. Wanneer je jezelf niet goed van gezonde voeding voorziet kun je last krijgen van vervelende gezondheidsproblemen. Het lichaam heeft namelijk vitaminen en mineralen nodig om te kunnen functioneren. Het is dan ook belangrijk dat je de juiste voeding neemt zodat je lichaam ook de goede bouwstoffen binnenkrijgt. Een beetje kennis over welke vitamines en mineralen goed voor je zijn is dan ook wel heel erg belangrijk.

Waarom goede voeding belangrijk is

Voeding is belangrijk. Niet alleen om de honger te stillen of om van te genieten, gezellig met vrienden. Maar ook omdat voeding belangrijke bouwstoffen bevat voor het menselijke lichaam om te kunnen functioneren. Goed voor jezelf zorgen doe je door goed te eten en gevarieerd. Want alles moet goed in balans zijn om je lichaam te voorzien van alles wat het nodig heeft.

Vitamines in voeding

In voeding zitten cruciale vitamines die het lichaam nodig heeft om te kunnen functioneren. Denk bijvoorbeeld aan vitamine C, D, A en B12. Maar er zijn natuurlijk nog veel meer vitamines alleen dit zijn wel de meest bekende. Het lichaam heeft baat bij deze vitamines. Vitamine C is bijvoorbeeld heel erg belangrijk voor de weerstand, D voor de botten en energie en B12 voor het bloed en zenuwen.

Zonder de juiste vitamines komt je lichaam in de problemen. In sommige gevallen kan het zelfs echt gevaarlijk zijn bij bijvoorbeeld een zwaar B12 tekort of vitamine C tekort. In groente en fruit vind je veel vitamine C en B12 vind je onder andere in vlees. Vitamine D is een van de weinige vitamines die moeilijk met alleen voedsel te verkrijgen is omdat deze ook aangemaakt wordt door zonlicht.

Mineralen in voeding

Naast dat je lichaam behoefte heeft aan vitamines kan het lichaam ook zonder mineralen. Het menselijke lichaam heeft in totaal 17 mineralen nodig om goed te kunnen functioneren. Waarvan de meest bekende zijn, ijzer, calcium, natrium en kalium en magnesium. Alle mineralen zijn erg belangrijk om het lichaam te laten functioneren.

Natrium en kalium zijn bijvoorbeeld erg belangrijk om de vochthuishouding in de cellen goed in balans te houden en de bloeddruk te reguleren. Magnesium is belangrijk voor het aansturen voor de zenuwen en calcium is natuurlijk cruciaal voor het behoud van de botten. En ijzer is belangrijk voor de aanmaak van rode bloedcellen die het zuurstof vervoeren via het bloed.

IJzer vind je o.a. in groente en vlees. Calcium in melkproducten en dat geldt ook voor magnesium, die je tevens ook in eieren vindt. Een gebalanceerde voeding is dus erg belangrijk om het lichaam alles binnen te laten krijgen wat het nodig heeft.