Hoeveel invloed kunnen mineralen hebben op jouw gezondheid?

Een gebalanceerd dieet volgen waarin je alle juiste vitamines en mineralen binnenkrijgt, is belangrijk voor het menselijk lichaam om gezond te blijven. Vaak ligt de focus alleen op het binnenkrijgen van de juiste vitamines terwijl mineralen ook absoluut niet onderschat mogen worden. Mineralen zijn namelijk minstens zo belangrijk als vitamines en als je daar tekorten van krijgt, of overschotten, kan dit hele vervelende gevolgen hebben voor jouw gezondheid. Belangrijk dus om je erin te verdiepen en meer kennis op te doen wat voor invloed mineralen hebben op jouw gezondheid.

Mineralen in het menselijke lichaam

In zijn totaal zitten er in het menselijk lichaam 17 mineralen. Dat is te veel om hier uitgebreid op in te gaan want dat is een studie op zich. Maar hier kun je wel lezen welke mineralen het meest bekend zijn en welke echt veel invloed hebben op jouw gezondheid. Want mineralen zijn minstens zo belangrijk als voldoende voedingsstoffen en vitamines binnenkrijgen.

IJzer

Een heel belangrijk mineraal is ijzer. In het lichaam wordt ijzer gebruikt om hemoglobine te maken. Als er te weinig ijzer in het bloed zit, en er dus niet voldoende hemoglobine aangemaakt kan worden krijg je bloedarmoede. Dit kun je meten in het bloed door het prikken van de hemoglobine (HB) waarde. Bij mannen moet deze boven de 8 zijn en bij vrouwen boven de 7.5.

Er zijn twee soorten ijzer. Non-heemijzer en heemijzer. Non-heemijzer vind je in dierlijke producten zoals rundvlees en lever, en wordt het gemakkelijkste door het lichaam opgenomen. Heemijzer vind je in groente en fruit en dit is moeilijker op te nemen door het lichaam. Het is belangrijk om gevarieerd te eten om een ijzertekort te voorkomen.

Natrium en kalium

Twee hele belangrijke mineralen zijn natrium en kalium. Deze twee mineralen zijn verantwoordelijk voor de vochtbalans in het lichaam en dit heeft weer heel veel impact op het hart, de bloedvaten en de bloeddruk.

Het verschil tussen natrium en kalium is dat natrium zorgt voor de vochtbalans buiten de cellen en kalium zorgt voor de vochtbalans binnen de cellen. Maar samen zijn zij heel erg belangrijk voor een goede vochtregulatie. Zowel bij een tekort als een overschot aan natrium en kalium kun je vervelende klachten krijgen. Dit moet dus goed in balans zijn.

Calcium

Melk de witte motor. Dit was een slogan uit de jaren 80. Drink melk, goed voor elk. Want in melk zit calcium. Inmiddels weet men beter en is het niet waar dat calcium per definitie uit melkproducten gehaald wordt, maar wel staat nog steeds als een paal boven water dat calcium erg belangrijk is voor het lichaam. Te weinig calcium kan namelijk leiden tot botbreuken.